Sport

Sunn talentutvikling innen norsk fotball!

Det norske landslaget har ikke akkurat gjort det stort de siste årene. Dette har ført til at en rekke kjente, og mindre kjente, fotballprofiler har kastet seg inn i diskusjonen om å fremme talenter tidlig. Temaet har engasjert mange og vi kan stadig lese om dette i media. Det er like mange meninger om hvordan vi skal dyrke frem talenter, som det er meningsytrere. Denne diskusjonen har for så vidt ikke pågått kun de siste årene. Den kommer frem med jevne mellomrom, ofte skapt av et eller annet oppslag i media. Hvilken metode vil så være best, slik at vi kan få frem fotballtalenter? Bør man satse på breddeidrett i barneskolealder eller spisse egenskapene i en idrett? Bør alle få spille hver kamp, slik en ser i de lave aldersklassene, eller skal bare de beste få spille? Bør en trene lite eller mye? Ja, spørsmålene er mange og mest sannsynlig vil ikke et svar alene gi løsningen.

Fotball er mer enn kun en sport

Det er liten tvil at for utrolig mange er fotball mer enn en sport. Ja, noen går til og med så langt at de sammenligner fotball med en religion. Da er det kanskje ikke merkelig at diskusjonene går høyt. Norges Fotballforbund har kastet seg inn i arbeidet med å finne norske fotballtalenter. Det via Landslagskolen. Dette er en utviklingsmodell, hvor målet er å finne talenter i alderen fra 13 til 16 år. Målet med dette prosjektet er å hjelpe frem unge som selv ønsker å bli bedre og utvikle seg. Dette betyr ikke at det skal dannes såkalte «fotballfabrikker». Landslagskolen er opptatt av at utviklingen skal skje i hjemmeklubben, og at det å spille fotball først og fremst skal gi gode fotballopplevelser. Noe av kritikken som har kommet fra kjente profiler, angående manglende talenter, har vært med på å drive denne tankegangen frem. Kritikken har gått på at spillere blir spisset for tidlig, og dermed er utslitt og lei allerede i 16-17 års alderen. Fotballgleden har forsvunnet og det er ikke gøy. Dermed mister man talenter akkurat i den alderen når de er klare for å blomstre.

Gleden ved fotball skaper talenter

Hører man på hva unge kjente fotballspillere sier er gleden med fotball det viktigste. Det å ha det gøy! Da er man villig til å legge inn alle timene med trening som kreves for å bli god. Har man det moro står fotballtalent gjerne på time etter time, og jobber med de samme taklingene eller skuddene. Det er like garantert som et godt lån uten sikkerhet hos Sambla eller andre utlånere. Mengdetrening er nøkkelen for å finslipe egenskaper i enhver sport. Det å gjøre en bevegelse så ofte at den blir automatisert, for så å spisse den til perfeksjon. Samtidig må en passe på at treningen ikke blir så ensidig at det blir kjedelig. Skadefrie spillere er også en fordel. Dermed vil variert trening komme inn i bildet. Uavhengig av ditt eller datt, det å ha en sunn talentutvikling innenfor norsk fotball handler om glede og moro. Alt det andre kommer i kjølvannet.