Uncategorized

Fri-idrettens mest kjente rekorder

Karsten Warholm sjokkerte Norge og hele verden ved å bli den første til å løpe 400 meter hekk på under 46 sekunder. I denne artikkelen skal vi se noen av de andre store milepælene i fri-idrettshistorien, og noen av rekordene som enda den dag i dag fremstår som uslåelige.

Husk samtidig på at fri-idrett ikke bare er en tilskuersport, men også noe som alle uansett alder kan drive med på fritiden for å holde seg i form. Du trenger slett ikke å utfordre noen verdensrekord for å være med! Fri-idrett er kanskje den mest naturlige av alle former for idrett, for det dreier seg jo om noe så grunnleggende som å løpe, hoppe og kaste. Alt man trenger for å delta er noen shorts, noen komfortable topper, og et par gode sko. Mer spesialisert utstyr kan man alltids få tak i etter hvert hvis det blir behov for det.

Bob Beamons store dag

En av de mest spektakulære rekordene gjennom tidene kom i tynnluften i Mexico City under OL i 1968. Det var lengdehopperen Bob Beamon fra New York i USA som sto for den. 32 år tidligere hadde en annen svart amerikaner, Jesse Owens, brutt 8-metersgrensen som førstemann med et hopp på 8,13 under OL i Berlin. Etter det økte verdensrekorden bare med noen få centimeter i tiåret, slik at den før Beamon var på 8,35. Men Beamon fikk helt eventyrlig klaff, og slo rekorden med over en halv meter! Han landet på 8,90, en rekord som sto helt til Mike Powell fikk opp 8,95 i 1991. Den dag i dag er Powell den eneste som har hoppet lenger enn Beamon, selv om det nå har gått over 50 år. OL i 2021 ble til sammenligning vunnet på 8,41, altså så godt som halvmeteren bak Beamons fantastiske prestasjon.

Det lille hvite håpet

Pietro Mennea var en sprinter fra Apulia, kalt “Sydens Pil” for den farten han fikk opp. I 1979 deltok Mennea i Universaden i Mexico City, der Beamon i sin tid hadde satt sin rekord. På 200 meter fikk Mennea til et løp som fikk tilskuerne til å måpe. Han smadret rekorden Tommie Smith hadde satt under OL samme sted 11 år tidligere, og løp inn til 19.72. Denne tiden var så kruttsterk at den forsatt står som europarekord den dag i dag, nesten 50 år senere! Som verdensrekord sto den helt til fenomenet Michael Johnson dukket opp i 1996. Mennea ble også olympisk mester på 200 meter etter en sugende finish der han tok igjen et betydelig forsprang på oppløpsiden.

Prøv selv

Noe av det morsomme med fri-idrett er at man kan prøve på mye morsomt selv, og enkelt måle seg med legendenes prestasjoner. Bare få tak i riktig tøy og noen joggesko, så kan du utfordre deg selv.