Sport

Da Norges gullgenerasjon slo Brasil

Øyeblikket sitter som brent inn på netthinnene til så mange nordmenn den dag i dag. Det sto 1-1 mellom Norge og Brasil i VM i Marseille, 1998. I det 86. minuttet ble Tore André Flo kontant revet ned godt innenfor Brasils sekstenmeter. “Er det straffespark? Er det straffespark?” utbrøt en overivrig Arne Scheie fra kommentatorboksen. Og straffe ble det.

Til tross for vill protest fra brasilianske spillere og supportere, pekte altså dommeren på straffemerket. Kjetil Rekdal gjorde seg klar. Så å si hele Norge holdt pusten. Rekdal smalt til alt han var god for og styrte ballen mot venstre. Taffarel i Brasils mål slengte seg i riktig retning, og i et grusomt millisekund så det ut til at han kom til å redde straffen. Heldigvis suste ballen forbi ham, og rett i nettmaskene. Kampen var snudd. Seieren var et faktum. Drillos menn hadde slått de regjerende verdensmestrene. David hadde slått Goliat.

Med dette var Norge klare for åttendedelsfinalen i VM. Å være tilhenger av det norske landslaget har nok aldri vært bedre enn akkurat den sommeren i 1998. At vi gikk på et surt 1-0 tap for Italia i åttendedelsfinalen er det ingen som snakker om lengre. Men den siste gruppekampen mot Brasil ligger friskt i minnet.

Kanskje det sier litt om kvaliteten på landslaget vårt i dag at vi i senere tid ikke har klart noen lignende prestasjon. Vi mangler i dag riktignok profiler som Ole Gunnar Solskjær, Henning Berg, Kjetil Rekdal og Tore André Flo, men det blir spennende å se hva Lagerbäcks gutter kan få til fremover. Skulle vi med tiden klare å komme oss til enda flere sluttspill, vil det bli spennende å se hvor mange nordmenn som kommer til å ta turen til stedet hvor mesterskapet holdes, for å støtte landslaget fra tribunene.

Vi liker å minnes våre bragder

Vi nordmenn liker å gjøre et nummer ut av det når vi vinner internasjonalt. Det så vi på reaksjonene etter kampen mot Brasil i 1998, som kanskje er det største øyeblikket i norsk fotballhistorie noensinne. Et lite land med et søtt mindreverdighetskompleks vet å feire når vi vinner. Derfor er det lett å se for seg at folk kommer til å gå så langt som å benytte seg av tjenestene til centum.no for å få råd til å reise til hvor enn et fremtidig mesterskapsluttspill skulle finne sted.

Det er lenge siden 1998, og mye vann har rent i havet siden den gang. I skrivende stund ble det nettopp fastslått at Ole Gunnar Solskjær, som for øvrig var en av heltene i Marseille i 1998, har blitt bekreftet som ny permanent Manchester United-manager. Det er klart at vi synes det er stas her hjemme, og internasjonalt vil Solskjærs United-karrière, både på banen og som manager, være det han blir husket best for. For oss som opplevde VM ’98, er det en annen sak.