Sport

Hvordan oppnå maks treningsresultater

Maksimalt ut av treningen - mer enn treningsprogrammet

Trening er nøkkelen til en bedre helse og for mange er det blitt en livsstil. Driver man en målrettet trening ønsker en selvsagt å få optimale treningsresultater. Uavhengig av hvilken trening man driver med kan en oppleve at treningen ikke gir det utbyttet en så for seg. Det kan også være at treningen føles mer og mer tung, motivasjonen er ikke på plass og en har fått enkelte små plager i ledd eller muskulatur. Har man kommet til dette punktet må en endre vanene og se på treningrutinene sine. Aller best er det om man kommer slike ting i forkjøpet, og tar hensyn til hva som ligger i bunnen for optimale treningsresultater. Maksimalt treningsresultat er en kombinasjon av flere faktorer – samspillet mellom treningsform, hvile og kosthold. Det er fort gjort at en ikke får disse tingene til å henge optimalt sammen, med det resultatet at resultatet av treningen uteblir. Vær i forkant og tenk kosthold og hvile som en del av treningplanen.

Hvile for gode resultaterSøvn er en viktig faktor for treningsresultatet

Ønsker man resultater må man altså ha mer i bunnen enn kun et treningsopplegg. Hvile er en nøkkelfaktor for å oppnå resultater. I første omgang er dager hvor en ikke trener viktig. Uansett type trening vil muskulaturen ha behov for å bygge seg opp og restituere seg. Ser man for eksempel på styrketrening er prinsippet her at under treningen “brytes muskulatur ned”, for så å bygge seg sterkere i etterkant. Denne oppbyggingen trenger hvile. Uten treningfrie dager ender man opp med å kun bryte ned og ikke bygge opp. Samtidig er faktisk søvn en utrolig viktig nøkkel til maksimale resultater. Selv den mest ihuga body builder trenger skjønnhetssøvn. De aller fleste av oss sover generelt for lite, og med et strengt treningregime vil den manglende søvnen gi enda større utslag. Når man sover jobber kroppen kontinuerlig. Den produserer blant annet hormoner, reparerer muskler og vev og kvitter seg med “avfallstoffer”. Dette er prosesser som er avhengig av en viss inaktivitet og søvn. Sover man for lite ender man opp med lav produksjon av enkelte viktige hormoner, samt en overproduksjon av hormoner man helst ikke vil ha for mye av. Kroppen får en stressreaksjon.

Å se sammenhengen gir resultat

Hvile og søvn er altså viktige faktorer, som nevnt ovenfor. Et lite tips under dette er at en god madrass vil være til hjelp, om man ikke er uthvilt når klokken ringer om morgenen. Kontinentalsenger varer lenge og vil i mange tilfeller være en utmerket løsning. Har du søvn og hvile på plass, men fortsatt føler at resultatene uteblir? Kostholdet er ca 80% av maksimale treningsresultater. Mange har en formening om at de spiser riktig, men gjør de egentlig det hvis resultatene uteblir til tross for god hvile og søvn? De fleste spiser faktisk for lite i forhold til treningsmengde. Samtidig kan det være brist i hva man får i seg gjennom maten. Det man får i seg gjennom maten er stoffer som skal gi energi, byggeklosser til muskler og vev, vitaminer og videre. Flere av stoffene man får gjennom maten trenger kroppen for å restituere seg etter trening. Ja, den restitusjonen som blant annet foregår når du hviler eller sover. Ser du sammenhengen?