Sport

Finne riktig sport for barnet ditt

Jente som klatrer i klatrevegg

Barn trenger å utvikle seg på forskjellige områder. Det være seg via lek, skole, venner eller annet. Alt et barn driver med vil føre til at de hanskes hverdagen lettere opp gjennom årene, frem til de er voksne. Lek og fysisk aktivitet har en nøkkelrolle i denne utviklingen. Den mest enkle lek kan lære barn alt fra motoriske ferdigheter til bedret kognitiv tenking. Norge har et godt utviklet tilbud for barn når det kommer til forskjellige idretter. Det er mulig å begynne helt ned i de lave aldersgruppene, for eksempel i fotball (miniputt). Det vil selvsagt være forskjellige tilbud alt etter hvor man bor, og hvor stort sted en bor på. Uansett er det enighet blant både eksperter og foreldre at barn har godt av å være fysisk aktive. I dagens samfunn kanskje mer enn noen gang. Barn og voksne sitter alt for mye foran en skjerm, TV eller data.

Å velge “riktig”

Når barnet er kommet opp til en viss alder begynner interessen for omverdenen å bli Barn ute i naturenstørre. Barnets interesser begynner å vende seg mot hva “alle de andre” gjør og hva de er med på. Det er i denne alderen at mange begynner med en eller annen form for idrett. Noen velger utfra hva foreldrene liker, andre utfra hva vennene gjør. Over tid er kanskje ikke disse valgene noe som de fortsetter med. Rett og slett da det i utgangspunktet ikke var basert på hva barnet selv liker. Dermed ser man ofte at barn begynner på noe nytt, for så å slutte og velge noe annet. Hos enkelte blir dette nesten som en runddans, som gjentas hvert år. Det er her foreldre bør gå inn og hjelpe barnet med å finne noe det liker. Det å til stadighet begynne på noe nytt kan gi barnet en følelse av at de ikke får til noe, en følelse av å være mislykket. Barnet er ikke mislykket. Det har bare ikke funnet den aktiviteten som passer.

Foreldre kan hjelpe til

Det er ikke alle som er “skapt” for lagidrett. En del liker best å drive idrett som er basert på individuelle prestasjoner, som for eksempel friidrett. Det er heller ikke slik at om familien er fotball-fan så er alle barna automatisk også det. Har barnet ditt lyst å drive med en eller annen form for idrett, finn ut hva som er ditt barns sterke sider. Ta utgangspunkt i disse når valget skal tas. Det er viktig at barnet er med på valget, og ikke presses inn i noe. Det nytter lite å friste med belønning i form av converse sko eller annet om aktiviteten ikke passer barnet. Kanskje viser det seg at akkurat ditt barn ikke finner noen organisert aktivitet som frister. Da kan dere finne på noe sammen i stedet for. Kanskje det er turer i skog og mark barnet liker, eller rusle rundt i strandkanten på jakt etter skjell og dyr. Ikke alle barn trenger være med på organisert idrett.